Många djurägare ställs inför det svåra beslutet att låta sin älskade vän somna in. Ofta beror det på att din vän helt enkelt har blivit gammal och drabbats av diverse ålderskrämpor, men även yngre djur kan få en obotlig eller allvarlig sjukdom/skada.

Varje situation är unik och det är bara du som djurägare som kan fatta det definitiva beslutet. Om du känner att du behöver stöd i detta svåra avgörande kan det vara skönt att träffa en veterinär som objektivt undersöker ditt djur och tillsammans med dig avgör när det är dags.

Att skiljas från sitt djur för gott är en svår situation för alla djurägare. På kliniken ser vi till att ditt djur får ett lugnt och behagligt slut. Som djurägare väljer du själv om du önskar att vara med eller ej. 

Börja med att boka tid

För att allt ska gå så smidigt som möjligt är det bäst om du beställer tid. Det gör det möjligt att ge er den tid som stunden kräver.

Den som kommer till oss med ditt djur ska kunna legitimera sig. Om det är någon annan än djurets ägare, måste ägaren skriva en fullmakt där det står att djuret får avlivas. Det är en extra säkerhet för att inte något djur ska avlivas utan att ägaren vet om det. Har ditt djur en livförsäkring som du vill utnyttja måste du meddela oss redan vid tidsbokningen, eftersom veterinären då måste utföra en undersökning först och sedan skriva ett så kallat livintyg till försäkringsbolaget där orsaken till avlivningen anges.

Att tänka på innan besöket

Tänk igenom hur du vill att kroppen ska hanteras efteråt. Du kan välja att ta ditt djur med dig hem, men du kan även välja gemensam eller separat kremering.

På kliniken

Vid ankomst anmäler du dig i receptionen. När det gäller avlivningar brukar vi begära legitimation, skriva på ett godkännande och betala. Vi tar betalt i förväg så att du slipper gå ut till receptionen efteråt.

Sedan kommer du och ditt djur direkt in på ett förberett rum. Du väljer sedan själv om du vill vara med under avlivningen eller ej. 

Man kan välja att vara med under tiden som den lugnande sprutan verkar och sedan lämna rummet. Somliga vill bara titta efteråt, andra vill sitta kvar en stund med sitt djur. Var och en gör på sitt sätt. Vi försöker alltid att skapa en lugn och värdig stämning och det är viktigt för oss att du känner att du får den tid du behöver för att ta farväl.

Hund och katt

Inledningsvis ges en lugnande spruta. Efter 5-10 minuter blir hunden/katten trött. Djursjukskötaren eller veterinären lägger sedan in en kanyl i ett av benen. 

Hunden/katten får sedan en överdos av ett speciellt narkosmedel direkt in i blodet och somnar in lugnt och stilla. Det tar inte många sekunder för att insomningen att ske. Efteråt säkerställs att hjärtverksamheten har upphört.

Andra smådjur

Ofta får de också en lugnande dos innan. På kaniner och andra små djur kan det vara svårt att hitta ett lämpligt blodkärl och då kan medlet ges direkt i buken.

Separat kremering

Om du valt separat kremering ringer vi och meddelar dig när ditt djurs aska har kommit till kliniken. Det brukar ta ca 2 – 3 veckor. 

Vid separat kremering ingår en enklare träurna. Om du önskar finns det möjlighet att välja till andra modeller. Du kan läsa om dessa på följande länk: https://www.cremit.se/urnor.aspx

Vi samarbetar med Cremit djurkremering utanför Hässleholm. På deras sida kan du läsa mer om deras minneslund (gemensam kremering): https://www.cremit.se/

Sorgen

Vi sörjer alla på olika sätt och det finns inget som är rätt eller fel.

Vi vill gärna att det ska kännas så rätt som möjligt för dig i den svåra stunden. Det viktiga är att tänka på allt det som var bra och hur mycket glädje som din vän gett. 

Oavsett anledningen till att ditt djur måste somna in så är det en stor sorg som kan vara svår att förstå för människor som inte själva har djur. Vi i personalen vet vad det innebär. Vi har själva varit i samma situation med våra egna djur och vet vilken känslostorm det är.

Tänk då att du har möjligheten att ge din vän privilegiet att få somna in sakta och lugnt utan smärta. Ett beslut som låter honom eller henne slippa onödigt lidande och en plågsam tid. Beslutet är oerhört tungt, men det fattas av kärlek till en vän och familjemedlem.